Manfaat Memperkenalkan Bayi Berenang Di Awal Usia

1. Mengajar keselamatan air

2. Hebat untuk kesihatan fizikal dan mental
Renang dari lahir adalah hebat untuk kesihatan & perkembangan bayi anda, dan boleh mencetuskan minat sepanjang hayat dalam sukan. Setiap pelajaran menyediakan fizikal senaman lengkap, menguatkan jantung dan paru-paru bayi anda dan seterusnya membantu perkembangan otak – termasuk merangsang semua 5 deria (rasa, bau, sentuhan, penglihatan dan bunyi). Dan dengan setiap pelajaran membakar sehingga 300 kalori, anda akan mendapat bersenam, terlalu!

3. Menggalakkan ikatan
Kulit ke kulit kenalan menguatkan ikatan antara anda dan anak anda. Bagi ibu bapa yang mempunyai lebih daripada satu kanak-kanak, ini mungkin satu peluang anda pada minggu untuk memberi tumpuan semata-mata pada bayi anda (dan mungkin akan menjadi satu-satunya masa apabila telefon bimbit anda akan keluar dari jarak pendengaran!).

4. Mningkatkan keyakinan
Memperkenalkan kanak-kanak kepada air pada usia yang sangat muda membantu mencegah takut air membangun kemudian. Senaman yang melibatkan bergerak secara bebas di dalam air dan berpegang pada sebelah yang indah untuk keyakinan bayi anda. Ramai ibu bapa juga mendapati bahawa mengendalikan bayi mereka di dalam air adalah besar bagi mereka, juga – terutamanya jika mereka bimbang tentang air atau tidak boleh berenang. Anda akan menjadi begitu berbangga dengan apa yang bayi anda boleh lakukan!

5. Ia membangunkan penyelarasan bersama mereka
Berada dalam air membantu meningkatkan penyelarasan dan keseimbangan. Sebagai contoh, satu kajian 2009 oleh Norway Universiti Sains & Teknologi mendapati bahawa bayi yang berenang mempunyai baki yang lebih baik dan dapat memahami objek dengan lebih mudah ¹ .

6. Ia membina kekuatan mereka
Keapungan dan air rintangan bermakna bahawa bayi menggunakan lebih banyak otot, dengan lebih berkesan, di dalam air berbanding di darat. Penyelidikan Finland menunjukkan bahawa bayi berenang merangkak kemudian tetapi berjalan sebelum ini, terima kasih kepada kawalan otot cemerlang mereka.

7. Ia membangunkan kemahiran pembelajaran mereka
Menjawab arahan suara yang berulang-ulang boleh mengasah kemahiran mental bayi anda dan meningkatkan tahap pemahaman mereka. Satu kajian Jerman mendapati bahawa bayi berenang mempunyai pembangunan motor maju, kemahiran sosial dan perisikan ² .

8. Ia meningkatkan kesejahteraan mereka
air panas menenangkan bayi anda, dan berenang merangsang selera mereka; untuk anda, berita baik adalah lebih baik tidur dan makan corak!

9. Ia menyediakan struktur
kelas renang Mingguan menyumbang kepada penstrukturan minggu dan hari anda, menyediakan yang menyeronokkan biasa dan aktiviti sosial (dan, mungkin, yang sedikit kewarasan …)

10. Anda boleh bermula dari kelahiran
Malah NHS bersetuju ! Anda tidak perlu menunggu sehingga bayi anda mempunyai nya vaksinasi sebelum mereka pergi berenang (walaupun di bawah air).

Related Posts

Add Comment